Луната за пет хиляди години ще избави Земята от проблеми

    Запасите от хелий-3 на Луната може да осигурят  енергия за жителите на Земята за пет хиляди години. Това заяви докторът на физическите и математическите науки, ръководителят на катедра за лунни и планетарни изследвания в Държавния астрономически институт в  Москва Владислав Шевченко.

    „Възможностите за обезпечаване на жителите на земята с  енергия не са безгранични, теи запаси на планетата ще бъдат изчерпани през следващия век. В САЩ оценяват, че наличните запаси от хелий-3 на Луната, ще може да осигурят енергия за най-малко пет хиляди години“ – пише РИА „Новости“, като цитира Шевченко.

    Според учения цената на един тон хелий-3 ще бъде около 1 млрд. долара, но само при наличието на  инфраструктура за добив и доставка от Луната. „Но в този случай 25 тона – а това са само $ 25 милиарда, което не е толкова много за мащабите на нашата планета – са достатъчни за да се произведе  енергия за хората на  Земята за една година. В момента  само в Съединените щати се харчат за енергоносители  около $ 40 милиарда годишно. Ползата е очевидна „- казва той.

    Експертът прогнозира, че в бъдеще на Международната космическа станция (МКС) трябва да се премине от  експлоатация на енергийни ресурси към създаването на Международна лунна станция (MЛС). „Нашият път сега е  от МКС към  MЛС. Ще имаме практическа полза.“ – заключи Шевченко.

    Хелий-3 е най-лекият от изотопите  на хелия и възниква в резултат от реакции, протичащи на Слънцето. За  него пръв говори австралийският учен  Марк Олифант от университета в Кеймбридж през 1934 г., а пет години по-късно официално е открит изотопът от  учените Луис Алварес и Робърт Koрнога. На Земята количеството хелий-3 е незначително. За  година се  получават няколко десетки грама. А на Луната, където няма атмосфера, запасите от редкия изотоп са 500 хил. тона по минимални оценки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *