ВМРО към Мюмюн: Докато държавата ни е България, няма да допуснем турцизиране!

    Обръщение до протурския активист Сезгин Мюмюн, по повод обвиненията му към партията в популизъм и крайности, изпрати ВМРО. В момента Мюмюн, който се представя за председател на НПО, наречено Федерация „Справедливост – България”, се опитва да създаде радио на турски език в Кърджали. ВМРО пък се обяви против идеята, с което си навлече гнева на традиционно провокативния Мюмюн.

    Преди дни ВМРО излезе с декларация, в която осъжда опитите на Сезгин Мюмюн да създава турско радио в контекста на пълзяща турцизация на страната. Затова и в писмото си до Сезгин Мюмюн ВМРО пише:

    „Нямаше дори да коментираме поредните Ви провокации и да Ви правим реклама, ако те не съвпаднаха по един доста съмнителен начин с исканията на ДПС за нови часове по майчин език и агитация на турски преди изборите, както и с исканията на мюфтийството за втора джамия в София”.

    В писмото ВМРО припомня още, че у нас – за разлика от Република Турция – правата на всички граждани на самоопределение, ползване на майчин език и вероизповедание са гарантирани и спазвани.

    „Всичко друго е политическа спекулация с хората в смесените региони и рекет спрямо българите”, се казва в обръщението.

    „Почва за пълзяща турцизация няма да има, докато по тези места има българи и тази държава се нарича България”, категорично е писмото на ВМРО към Сезгин Мюмюн.

    Следва текстът на обръщението:

    Уважаеми господин Мюмюн,

    В България няма нужда от нови медии на други езици. Достъпът до други езици е достатъчен – и през интернет, и през телевизионните пакети. Има нужда от ефективно вписване на всички български граждани в обществото ни. Това може да се случва, само при условието на добро владеене на официалния български език.

    Ето към това трябва да бъдат насочени усилията и на Вас, и на представляваната от Вас организация, а и на всички политически и неполитически организации, които се занимават с подобни проблеми.

    Въпросът днес е как всички български граждани да са пълноценни на пазара на труда и в обществото. А не как да отделим едно група от останалите.

    Именно разделяне на българската нация обаче ще постигнем, ако вървим по предлагания от Вас път.

    Молим Ви да не правите абсурдни сравнения с излъчващите от Гюмюрджина (Комотини) радиостанции на турски език. Вие прекрасно знаете, че те са насочени към българите мюсюлмани в пределите на днешна Гърция. Години наред гръцката политика там допуска съзнателно и целенасочено турското влияние върху малцинство, а коренния му език нарича „помашки език”. Гърция и Турция от години поддържат по този въпрос общи усилия с една цел: заличаване на българските корени на това население.

    Господин Мюмюн, отдавна сте показали, че Вашите изказвания не са нищо повече от пробване на почвата. Затова е време да разберете, че почва за пълзяща турцизация няма да има, докато по тези места има българи и тази държава се нарича България.

    Нямаше дори да коментираме поредните Ви провокации и да Ви правим реклама, ако те не съвпаднаха по един доста съмнителен начин с исканията на ДПС за нови часове по майчин език и агитация на турски преди изборите, както и с исканията на мюфтийството за втора джамия в София.

    Не приемайте изказванията ни като национален егоизъм или краен национализъм. Ние уважаваме демократичните правила и законност. Просто е време да приемете, че у нас – за разлика от Република Турция – правата на всички граждани на самоопределение, ползване на майчин език, вероизповедание са гарантирани и спазвани.

    Всичко друго е политическа спекулация с хората в смесените региони и рекет спрямо българите.

    А българи са всички граждани на България. Припомняме Ви, че трябва да се гордеете с това. Защото всичко, което България успя да постигне и изгради, въпреки наследството на онези, които днес прославяте, е гордост за всички нас.

     

    Председател на ВМРО – Българско национално движение:

    Красимир Каракачанов

    17 юли 2012

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *