Пол Кругман: Само чудо може да спаси еврозоната

    Страните от еврозоната  имат само два пътя за излизане от сегашната криза, но и двата изглеждат просто невероятни. Това становище   изразява  Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман, който прави оценка на перспективите на валутния съюз за борба с рецесията.

    По-специално, смята икономистът, една от възможностите би било да се започне агресивно изкупуване на дълговете на застрашените страни от  Европейската централна банка (ЕЦБ).  Само в случай на масивно обратно изкупуване   ЕЦБ ще успее сериозно да свали текущите извънредни нива на доходността в Испания и Италия. „Това може да проработи, но   ще бъде изключително трудно“ – казва Кругман.

    В допълнение, Кругман посочва, че всяко такова решение,   независимо какво ще се  съобщи от централата  във Франкфурт на Майн, в действителност ще се диктува от Берлин. Експертът посочва, че само със съгласието на правителството на Германия, ЕЦБ ще е свободна да започне такава операция. Но по-скоро, счита той, от  правителството на Ангела Меркел няма да се решат на подобна стъпка, защото монетизацията на дълговете на Испания и Италия ще доведе до увеличаване на инфлационния натиск в Германия.

    Вторият вариант, според Кругман, е,  ЕЦБ   напълно да освободи  всички налични лостове за контрол над ситуацията. В този случай  еврозоната я чака ендемична  верига от фалити на регионални банки, мащабно изтичане на капитали, реденоминацията на валутите – всъщност  край на системата на еврото и катаклизми на икономиката. При такъв сценарий възстановяването ще дойде с постепенно автоматично коригиране на съществуващите дисбаланси, но Германия, по очевидни причини, на това няма да тръгне.

    „Бих казал, 50-50, че германците ще изберат едната от двете недопустими опции. В противен случай те ще трябва да допуснат нещо друго.“ – обобщава Кругман.

    delfi.ee

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *