Бъфет предполага вълна от фалити на общини

    Американският милиардер и инвеститор Уорън Бъфет предупреди миналата седмица, че в САЩ се очаква вълна от фалити на общини. Той каза, че ситуацията, в която само за един месец два големи градове са съобщили за  финансовата си несъстоятелност, не може да бъде случайност.

    Миналата седмица  защита от кредитори е поискал калифорнийският град Сан Бернардино, с население от 210 хиляди души. Оказва се, че финансовите отчети на града са били фалшифицирани години наред. А само преди три седмици фалира Стоктън (също Калифорния). Неговото население е близо 300 хиляди души. Тук  през последните години са стартирани редица икономически програми, които  са довели единствено до намаляване на деловата активност, но не са помогнали да се  плащат дълговете на Стоктън.

    Според Бъфет, ако такива големи градове не се страхуват да се обръщат към властите, обявявявайки своята несъстоятелност, това ще бъде истинско изкушение за общините. В действителност огромен брой от градовете на САЩ са в несъстоятелност, но те   все още се страхуват да го признаят, смята инвеститорът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *