Франция се отказва от свръхскоростните влакове

    Френското правителство реши да съкрати проектите за изграждането на високоскоростни железопътни линии в страната.

    Министърът по бюджетни въпроси на Франция Жером Каюзак призна очевидното: „Предишното правителство е  планирало прекалено много проекти за изграждане на високоскоростни линии, без да намери източник за тяхното финансиране. Сега има само един изход – да се откажем от някои от тях „.

    Според плановете от 2007 г. до 2020 г. Франия  е  трябвало  да построи 14 високоскоростни жп линии с обща дължина от 2 000 км. Инвестицията в проекта възлиза на 260 млрд. евро.

    Поради финансовата криза в страната обаче няма повече пари за да се плаща за изграждането на инфраструктурата. Правителството ще трябва да направи избор и да се откаже от някои от линиите.

    Според Le Figaro без съмнение ще бъдат изградени две линии, изграждането на които тече в момента. Това са Тур- Бордо и Метц-Нанси. Както и два проекта, за които са подписани договори – Ман-Рен и  Монпелие -Ним.

    Линията Ница-Марсилия е лидер в „черния списъка.“ Нейната стойност е 15 милиарда евро.

    Лион-Торино ще струва на държавата 12 милиарда евро, което също е много тежко за бюджета. Удължаване на високоскоростна линия Париж-Бордо до Испания също е под съмнение.

    Сред линиите, които ще се избегнат съкращения са  Бордо – Тулуза, чиито влакове стигат от Париж до Тулуза за 3 часа и 15 минути. Сега този път отнема пет часа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *