В Индия забраниха браковете по любов

    Полицията в Северна Индия   разследва дейността на   съвет за самоуправление, е забранил на момичетата и момчетата  да се женят по любов, а ги задължава да следват указанията на техните родители, пише местният   вестник The Indian Express.

    Местният съвет в село Асара (разположено в северната част на щата Утар Прадеш), с предимно мюсюлманско население, е приел  редица нормативни актове, които ограничават  правата на жените. По-специално, старейшините са забранили браковете по любов,   жени под 40 години не се допускат сами да пазаруват и да използват мобилни телефони извън дома си, а също така  трябва да покриват главите си със забрадки. Според вестника, младите жени, които не се подчиняват на забраните на старейшините , ще бъдат изгонвани  от селото.

    Министърът на вътрешните работи на Индия Паланаппан Чидамбарам (Palaniappan Chidambaram)   осъди указите, и каза, че в една демократична страна, такива решения не са приемливи. Той също така напомни, че решенията на такива съвети нямат никаква юридическа сила. „Полицията ще арестува всеки, който се опитва да забрани на момче или момиче да се омъжи въз основа на това незаконно решение“, заяви министърът. Местният шеф на полицията каза, че   започва разследване на дейностите на съвета на селото.

    Както съобщава Agence France-Presse, в интервю за индийски вестник „Mail“ Today един от членовете на съвета e заявил, че браковете по любов са  позор за обществото. Според него, такива съюзи увреждат репутацията на семейството, от което произхожда момичето. Жителите на селото са доста доволни от решението на съвета, тъй като такива мерки, от тяхна гледна точка, само помагат на момичетата да избягват нежелани съюзи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *