Турция: Нашият самолет не е свален от ПВО на Сирия

    В петък, 13 юли,  Генералният щаб на турските въоръжени сили излезе с изявление, с което отхвърли по-ранната версия, представена от Анкара за това, че на 22 юни турски разузнавателен самолет е бил свален от сирийската ПВО.

    „Като резултат от експертизата бе установено, че версията за това нашият самолет, както вече бе посочено, да е бил свален от сирийската ПВО, не е потвърдена“, -се казва в съобщение на турския генерален щаб.

    Окончателната причина за инцидента ще бъде определена след вдигане от морското дъно на останките на самолета, съобщиха от Генералния щаб.

    Ще припомним, че  разузнавателен самолет RF-4E на турските военновъздушни сили на  22 юни изчезна от радарните екрани във въздушното пространство на Средиземно море на границата със Сирия, провинция Хатай,  половин час след излитането си.

    Веднага след инцидента Анкара заяви, че самолетът е бил свален от сирийската ПВО.   Дамаск заяви, че сирийските  военни  са свалили турския самолет над свои териториални води след навлизането му в сирийското въздушно пространство.

    Инцидентът доведе до изострянето на отношенията между Анкара и Дамаск, които преди гражданската война в Сирия бяха близки съюзници. На 26 юни НАТО осъди Сирия за сваления турския самолет и нарече инцидента неприемлив, обаче  се въздържа от заплахи за военен отговор.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *