Нова книга твърди, че Сталин е убит от югославския лидер Тито

    В Словения излезе нова биография на Йосип Броз Тито, чийто автор, историкът Йоже Пиржевац не изключва, че инсултът, погубил Йосиф Сталин, е бил причинен от убиец, изпратен от югославския лидер. Рецензия  публикува Daily Beast. Книгата е написана на словенски и на други езици все още не е преведена. Тя се базира на материали от архиви, намиращи се на територията на бивша Югославия, според автора Ной Черни.

    През нощта на 28 февруари, 1953 г.  Сталин вика приближените си в своята вила. Срещата продължава до четири сутринта. Тогава гостите си тръгват  (по-късно те единодушно казват, че не имало никакви признаци за дискомфорт у лидера), а  Сталин, преди да заспи пуска охраната и нарежда никой да не го буди. Светлината в стаята му се включва едва в 18:30,  като  охраната се осмелила да влезе едва в 22 часа. Сталин лежал на пода в локва от собствената си урина, и е  паднал, според счупения часовник, точно в 18:30.

    Лекарите били извикани, но не веднага, като повечето историци са съгласни, че това е направено умишлено. Когато най-накрая се появили, Сталин бил диагностициран с масивен инсулт. Сталин бил частично парализиран и повръщал кръв. Агонията продължила няколко дни, а на 5 март умира.

    Известно е, че по заповед на Сталин са извършени  22 покушения срещу Тито, включително и с „кутия за бижута, която   по време на отваряне изпуска нервнопаралитичен газ.“

    Според Пиржевац, в деня на смъртта на Сталин сред книжата му е намерено писмо от Тито, в което пишело, че на него не са му необходими толкова много опити, а е достатъчен само един. Черни обаче  отбелязва, че има един важен аргумент в полза на версията за естествената  смърт на Сталин: преди това той е претърпял няколко по-малко сериозни инсулти.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *