Еврото бележи рекордни спадове

    Изминалата седмица беше белязана от негативна тенденция за еврото и въпреки че новината за понижаване на основния лихвен процент от страна на ЕЦБ не беше изненадваща, реакцията на инвеститорите доведе до тежки загуби за европейската валута. Валутната двойка EUR/USD приключи седмицата на рекордно ниско ниво при 1.2281. Едни от основните валутни котировки EUR/GBP и EUR/JPY – също отбелязаха сериозни загуби съответно от 150 и над 335 пипса *. Английският паунд се понижи спрямо долара и котировката GBP/USD загуби цели 174 пипса.

    Американските индекси паднаха с до 1%, след като бяха оповестени данните за заетостта в САЩ. На Стария континент движението на борсовите индикатори беше сходно. Най-ниско понижение беше регистрирано за немския индекс EUGERAMANY30 – 0.02%. Заради нестабилността в испанската банкова система индексът EUSPAIN35 загуби близо 5% от стойността си през миналата седмица. Причина за тази тенденция е не особено добрият отзвук на решението на ЕЦБ от миналата седмица да понижи основния си лихвен процент до 0.75, както и планираното създаване на Европейски механизъм за стабилност – ESM. Други фактори, засилващи несигурността, се оказаха и новините, че Китайската народна банка намалява лихвения си процент, а Bank of England разширява на плана си за изкупуване на активи с допълнителни 50 млрд. паунда, достигайки 350 млрд.

    Негативната тенденция, обхванала борсите и валутния пазар е отражение на прогнозите на инвеститорите за развитието на икономиката и възможностите й за растеж. Заради решенията на финансовите власти, които действат координирано в посока разхлабване на монетарната политика, валутите губят от силата си, тъй като търговците на форекс пазара правят корекции на портфейлите си. По мнение на президента на ЕЦБ Марио Драги, ситуацията в еврозоната върви към усложняване. Той добави, че предприетите мерки по изкупуване на облигации са временно решение и че главната финансовата институция ще ограничи отпускането на заеми в зависимост от количеството държавен дълг, използван от банките като гаранция.

    * Валутните двойки се котират в числа от 5 цифри, последната от които се нарича пойнт или пипс. Един пипс е равен на 0.0001 от курса на съответната валута (с изключение на котирането в JPY където разликата е 0.01).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *