Кипър обвини ЕС в разрушаване на икономиката му

    Кипърските власти обвиняват ЕС за унищожаване на икономиката на  островната държава. Причината за това е решението на европейските власти да  преструктурират държавния дълг на Гърция.

    Според Ройтерс, официална Никозия обяснява критиките си с факта, че след отписването към частните инвеститори на  96% от  облигациите на Гърция на стойност 177,2 милиарда евро,  кипърската икономика е потънала в хаос. Това е принудило ръководството на Кипър да се спасява самостоятелно. Тази констатация бе направена от министъра на финансите на  Кипър Васос Шиарли на брифинг пред репортери. Шиарли  заяви, че Кипър нямаше да се сблъска  с тези проблеми, ако ЕС бе отказала на гърците преструктуриране на дълга.

    В резултат на   спасението на Гърция , кипърците  са били принудени да отпишат около 80% от стойността на своите активи  в гръцки  държавни облигации, което е еквивалентно на 24% от БВП (4,2 млрд.). Това от своя страна е затруднило достъпа на Кипър до пазара за междубанково кредитиране и го е лишило от възможности за получаване на заеми, обезпечени от страна на ЕЦБ.

    Междувременно, министърът на търговията, индустрията и туризма на Кипър отбеляза, че в бъдеще в  Кипър могат да се появят нови източници на доходи. Според Неоклис Силикиотис  Кипър ще получава  приходи от износа на природен газ от  2019 г. Големи находища на природен газ са открити във водите между Кипър и Израел през 2011 г.

    Никозия е вече е получила  15 приложения от чужди фирми да разработват тези залежи.
    В същото време  министърът на финансите на Русия Антон Силуанов потвърди, че Русия е получила искане от Кипър за заем   от 5 милиарда евро, необходими и за рекапитализиране на банковата система на държавата, както и за намаляване на бюджетния дефицит.

    По-рано беше съобщено, че спасяването на банките на Кипър може да струва 10 млрд. евро. Тези данни  се появиха в местни вестници, позовавайки се на източници в МВФ. В началото на юли за рекапитализиране на най-големите банки, правителството е насочило  2,3 милиарда евро.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *