Сланината – суперполезна за здравето

    През последните години много диетолози препоръчват  отказ от сланината, като се позовават на факта, че поради високото съдържание на мазнини, тя допринася за развитието на атеросклероза. Но в света на мазнините не всичко е толкова просто. Без тях организмът не може. За да  решим какви мазнини да предпочетем, е необходимо да се вземат предвид някои от техните свойства. Преди всичко – съдържанието в продукта на ненаситените мастни киселини.

    Свинската мас съдържа арахидонова киселина, която се отнася към ненаситените мазнини и е една от незаменимите мастни киселини. Тя е част от клетъчната мембрана, влиза в състава на фермента на сърдечния мускул, и участва в обмяната на холестерола, което също е важно.

    Трябва да се отбележи, че в сланината има и други ценни незаменими мастни киселини. Освен това, според съдържанието им (около 10 на сто), сланината е преди маслиненото олио, което се счита едва ли не за еликсир. Ето защо биологичната активност на сланината е до пет пъти по-висока от тази на зехтина и мазнините в говеждото месо.

    Що се отнася до наситените мазнини, които в сланината са много , да се боим от нарушения в обмяната на холестерола трябва само, ако използваме този продукт прекомерно. Ако ядете сланина в разумни граници, от  атеросклерозата не бива да се страхувате. Особено, ако я  ядете със салата от сурови зеленчуци, подправена с нерафинирано слънчогледово олио и естествен оцет (ябълков или гроздов), който е мощен антиоксидант.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *