Европейските и азиатските акции, както и петролът падат в очакване на данните за заетостта в САЩ

    Европейските борсови индекси и еврото отбелязаха сериозни спадове, като по този начин достигнаха до рекордно седмично дъно от началото на годината.

    Еврото се разменяше за 1,2385 USD, но падна до 1,2364 вчера, отбелязвайки едномесечно дъно. Очаква се единната валута да отбележи спад от 2,2% за седмицата.

    Индексът Stoxx Europe 600 продължи да пада за трети пореден ден в Лондон, тъй като на всеки две компании, чиито акции се покачваха, акциите на други три вървяха надолу.

    Фючърсите върху MSCI Asia Pacific Index отстъпиха с 0,6%, а тези на американския суров петрол (WTI) паднаха с 1% в Ню Йорк за пореден ден преди месечния доклад за заетостта в САЩ.

    Всичко това дойде като резултат от намаляването на основния лихвен процент в Европа, както и заради неуспеха на Китай да покаже на инвеститорите данни за икономически растеж.

    На вчерашното си заседание ЕЦБ намали основния си лихвен процент до рекордното ниво от 0,75, а Китайската народна банка намали разходите по заемите за втори път този месец.

    Днес ще излязат и данните за трудовата заетост в САЩ, като очакванията са те да покажат забавяне в темповете на наемане на персонал през второто тримесечие на годината, а процентът на безработица да остане 8,2.

    Стивън Роуч, професор от Йейлския университет и бивш председател на Съвета на директорите на Morgan Stanley – Азия, заяви: „При изключително ниски нива на лихвените проценти не може да се очакват скокове в икономиката“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *