Меркел се завърна победена от Италия и Испания

    Ангела Меркел не искаше да отстъпи пред страните от Южна Европа. Преди срещата много издания излязоха с публикации, че съветниците на германския канцлер изключват опцията правилата за достъп до ЕМС – Европейският механизъм за стабилност – да се отслабят.

    На финансовите пазари настъпи еуфория след сюрпризиращия край на срещата. Според данни от направения форекс технически анализ, Dax отбеляза ръст от 4,3%, докато Еврото повиши стойността си спрямо USD. Преговорите в Брюксел продължиха цели 15 часа. Накрая Марио Монти и Мариано Рахой успяха да си извоюват лесен достъп до спасителния фонд на ЕС.

    Условието за това е страните членки да изпълнят бюджетните изисквания на ЕК. Така няма да е необходимо подписването на споразумение за прилагане на тежки бюджетни рестрикции. Освен това, Европейската Комисия, Международния валутен фонд и ЕЦБ няма да налагат строг надзор както досега. Ще бъде създаден Европейски механизъм за банков надзор, който ще бъде управляван от ЕЦБ.

    Марио Монти беше много доволен сред срещата, тъй като ледовете в еврозоната се стопиха. Неговата стратегия изхождаше от забавяне на споразумението за Пакта за ръст до момента, в който не се осъществят допълнителните му изисквания. След като Херман ван Ромпой посикал да закрие заседанието и да обяви пред медиите пакта за ръст, Монти и Рахой възроптали и дали ултиматум, че няма да одобрят пакта докато не се вземат конкретни мерки срещу високата доходност по италианските държавни облигации.

    Късно вечерта Меркел склони да приеме варианта, в който на база постигане на годишните цели на ЕК страните ще могат да получават финансиране, без да е небходимо да бъдат контролирани и съблюдавани от „тройката“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *