Учени откриха следи от древен апокалипсис на Земята

    Учените са открили най-древния кратер, образуван при падането на астероид на Земята. В миналото той е бил най-големият, но  сега   е намалял значително, съобщава  LiveScience.

    Авторът на откритието е датският геологът Адам Гарде. В продължение на много години той изучaва геоложката структура на Гренландия и се сблъсква с голям брой факти, които не може да обясни. По-специално, ученият намирал на острова   минерали, които се формират при  изключително високи температури (те възникват, при удар на астероид върху повърхността на Земята).

    Гарде стигнал до заключението, че преди около три милиарда години на територията на съвременна Гренландия е паднал огромен астероид. Той също така успял да открие предполагаемото място на падането му в района на гр. Маниитсок , в югозападната част на острова, където има кратер с диаметър около 100 км.

    „Процесът на изследване беше подобно на  детективско проучване с участието на  Шерлок Холмс. Постепенно  ние отхвърлихме всички възможните земни процеси като невъзможни  и установихме,  че тази аномалия представлява следа от огромен метеорит“- цитира и РИА „Новини“ ръководителя на групата учени Иън Макдоналд   от Университета в Кардиф .

    Според техните изчисления, падналият на Земята астероид  е бил наистина огромен – до 30 км в диаметър. В резултат се образува огромен кратер с диаметър от около 500 км, който бързо се пълни с морска вода. Според Гарде засега е неясно дали астероидът е паднал на континента или на това място по това време е имало  море, но това няма значение – океанът във всеки случай би запълнил кратер с този размер.

    В далечното минало Земята не е имала такава плътна  атмосфера, която да я предпази от атаки от космоса. В момента по-голямата част от космическите „гости“ просто изгарят по пътя си към повърхността на планетата. Въпреки това, ако астероидът,  открит от Гарде,  се насочи към планетата в наше  време, нищо не може да го спре и той би унищожил всички висши форми на живот на Земята.

    Учените са изучли около 180 кратери, образувани в резултат на падащи астероиди. Най-големият от тях е в Южна Африка  и достига 300 км в диаметър. Според геолозите, той се е образувала преди 2 милиарда години.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *