Китайският президент се крие зад огромни барикади

    Президентът на КНР Ху Цзинтао се превърна в обект на подигравки и издевателства от страна на хората в Хонг Конг, тъй като китайският лидер се готви да отбележи 15-годишнината от прехвърлянето на британска територия на Китай на фона на изключително строги мерки за сигурност.

    На втория ден от визитата на Ху Цзинтао в бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г., официалната Facebook страница на властите на Хонг Конг бе засипана с антипекински коментари.

    „Махайте се от Хонг Конг!“ , написа  един от жителите на този мегаполис, обръщайки се към комунистическата партия и Китайската народно-освободителна армия.

    Друг отбелязва, че Пекин   „наистина има нищо общо с хората от Хонг Конг“.

    Мерките за осигуряване на безопасността на посещението на Ху Цзинтао се превърнаха в предмет на друг коментар от Facebook, сравнявайки ги с мерките от “ военните времена“

    Достатъчно е да се каже, че около петзвездния хотел, където е настанен лидерът на Китай и около залата, в която ще се проведат основните тържества, са построени огромни барикади.

    Металните огради са инсталирани за да спрат потенциалните протестиращи в така наречената „зона на петициите“ или „протестна зона“ и са толкова далеч, че Ху и неговата делегация е малко вероятно да видят или чуят виковете на демонстрантите.

    Според наблюдатели всички тези предпазни мерки, сериозно пречат на нормалното ежедневие в Хонг Конг.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *