Германия предлага на Евросъюза концепция за федерализъм

    В Рим  Ангела Меркел е сравнявана с Хитлер, британско  списание я обяви за „най-опасният лидер в Европа“, отбелязва „Вашингтон пост“. „Ами  ако в действителност  Меркел е най-проевропейският лидер в Европа“ – се питат журналистите    Антъни Фейола и Майкъл Бирнбъм.

    Канцлерът на Германия се разглежда като основна пречка за бързото уреждане на кризата с външния дълг, пише изданието. Но Меркел и нейните министри предлагат алтернативна, много по-амбициозна концепция – една радикална стъпка към европейска интеграция под формата на „политически съюз“ с общ избираем президент и даже обща европейската армия. По мнението на Германия, интеграцията е единственият начин да се заздравят основите на еврото. Въпреки това, германците признаха, че за прилагане на  програмата ще са нужни много години.

    Днес на срещата на върха на ЕС в Брюксел ще се обсъдят първите стъпки на горепосочения план, включително създаването на орган за надзор в банковия сектор. „След една година   този орган ще има право да направи това, което  независимите държави на еврозоната отдавна считат за неприемливо – да отменя   решенията на националните правителства“ – се казва в статията.

    Предлага се също така по-късно да се създаде нещо като Министерство на финансите в Европа – което да има контрол върху бюджетите на отделните страни.

    Много европейци се отнасят към този план с подозрение. Какво ще стане ако в тясно интегрираната Европа Берлин бъде най-мощната сила? „Тази перспектива особено нервира френцузите“ – пишат авторите.

    Критиците казват също и това: Меркел се застъпва за по-бавен план за да се измъкне от скъпите спешни мерки. „Ако регионът се задейства в съответствие с графика на Берлин, няма да има какво да се интегрира –  еврозоната просто ще изчезне“ – пише вестникът.

    „Интеграция – в такава степен, в каквато е необходима,  солидарност – колкото е възможно повече“, – каза френският президент Оланд на съвместна пресконференция с Меркел.

    Но германският  канцлер, въпреки изолацията и натиска, не отстъпва от позицията си. Страните, които са живели над своите възможности,   сега трябва да затегнат коланите си, казва тя.

    „Това отчасти обяснява убеждението на Германия, че настоящата дългова криза не е толкова ужасна, колкото изглежда през погледите на други европейски страни“, – се казва в статията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *