Aнан предложи план за решаване на сирийската криза, подкрепен и от Русия

    Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за разрешаване на сирийската криза Кофи Анан е предложил създаването на сирийско правителство на националното единство, което ще включва представители както на сегашното правителство, така  и на опозицията. Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на дипломатически източници.

    „В правителство на националното единство може да влязат членове на сегашното правителство, опозицията и други хора, но трябва да се изключи  присъствието на тези, които биха могли да подкопаят  усилията за постигане на помирение и стабилност“, е казал източникът на агенцията.

    Той е уточнил, че идеята за изключване на някои лица от правителството на националното единство се отнася  преди всичко за сирийския президент Башар Асад, обаче, в предложението на Кофи Анан, това не е пряко казано.

    Според дипломата, в полза на Анан са се изказали ключовите членове на Съвета за сигурност на ООН, включително и Русия. Този въпрос, каза дипломатът, ще бъде един от основните на международната  конференция за Сирия, която ще се проведе тази събота в Женева.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *