Дипломати и военни в Анкара обмислят варианти за действия след свалянето на турския изтребител от Сирия

    Варианти за по-нататъшни действия на Анкара, след като ПВО на Сирия свали турски изтребител, бяха обсъдени между външният министър Ахмет Давутоглу с  командването на въоръжените сили. Извънредното  заседание „е продължило два часа“ и на него са разглеждани  подробности за операцията по намиране на екипажа на военния самолет, съобщиха местните медии.

    Турският президент Абдула Гюл по-рано обеща да предприеме „всички необходими мерки“, за да се установят обстоятелствата и причините за инцидента.

    Иракският външен министър Хошияр Зебари, междувременно предупреди, че инцидентът може да има доста трайни последици. „Фактът, че турски боен самолет е свален вчера над териториалните води на Сирия – това е сериозна ескалация и индикация, че конфликтът ще имат по-сериозни последствия не само за Сирия,“ – заяви министърът. Той говори след среща в Багдад с колегите си от България, Полша и Швеция.

    Турският  изтребител излита на бойна задача от базата Ерхач в провинция Малатия в петък в 10:30 ч. местно време. В 11:58  радиоконтакът с него е изгубен и самолетът изчезва от радара. Това се случва над морето до югозападното крайбрежие на провинция Хатай, която граничи със Сирия. Според някои данни самолетът е паднал във водата на разстояние от около осем морски мили от бреговете на Сирия, вътрешните  води на която  са ограничени до ивица от 12 мили.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *