Странна жълта мъгла обви китайски градове (видео)

    Последните няколко седмици странна жълта мъгла обви редица  градове в източната част на Китай. Това замърсяване създаде паника. Властите заявиха, че мъглата е причинена от изгарянето на слама от земеделските производители. Само че експертите са на различно мнение.

    По протежение на  пътищата в провинция Хенан висят лозунги: „Ако запалиш пожар на полето, ще се окажеш в затвора“.   От древни времена земеделските производители   винаги изгарят сламата. Но сега властите им забраняват. Земеделци  от провинция Хенан казват, че всеки се страхува да  изгаря   сламата.

    Goushun Chuang, директор на Изследователския център по  атмосферна  химия в университет Фудан заяви, че обяснението на мъглата чрез изгаряне на слама не е вярно.

    „Има три основни причини: първо:  емисиите от автомобили и фабрики, второ,  емисиите от изгарянето на биомаса, и трето – пясък и прах. Като правило в големите градов  основната причина  са емисиите от автотранспорта“ – обясни той.

    Много китайски провинции, включително Хънан, Анхуей и Хубей са потънали в мъгла . Още  миналата седмица, тъмно-жълта мъгла обгърна град Ухан. Жителите му са   в паника и всички са със защитни маски. На 15 юни, метеорологичната агенция заяви за заплахата от жълтата мъгла. Експертите предупреждават, че съставът на частиците на мъглата е много сложен. Има много вредни малки частици, които , попадайки  в дихателните пътища, имат отрицателно въздействие върху човешкото здраве.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *