Списание New Statesman нарече германския канцлер Меркел най-опасния европейски лидер

    Британскoтo списание New Statesman нарече  германския  канцлер Ангела Меркел  най-опасния  европейски лидер. На корицата тя е показана в образа на Терминатора. Авторът Мехди Хасан (Mehdi Хасан) твърди, че тя представлява по-голяма заплаха за световната стабилност и просперитет, отколкото  иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, израелския  премиер Бенямин Нетаняху и  севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

    Според изданието политиката на Меркел за изваждане на  еврозоната от финансовата криза, която се основава на мерки за строги икономии, може да доведе до втора Велика депресия. В тази връзка  Хасан нарича Меркел  най-опасният германският лидер след Адолф Хитлер. На автора му се струва изненадващо, че лидерът на страната, където болезнено се отнасят към всякакво споменаване на нацисткото минало, спокойно гледа на  укрепването на нео-нацистки партии в цяла Европа, от Франция до Гърция и Унгария.

    Доводите на германците, които твърдят, че вадят от  кризата нежелаещите да работят гърци, авторът смята за неубедителни. В статията се изтъкват данни на  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които показват несъстоятелността на тези обвинения. Според ОИСР, работният ден на гърците е средно 40% по-дълъг от този на германците.

    Според автора, резултатите от неуспеха за партията на  Меркел в изборите в Северен Рейн-Вестфалия  показват, че не всички германци са доволни от правителствените политики. Статията завършва с призив да се спре Меркел.

    Списание „The New Statesman има умерено леви възгледи. През 2009 г. то  е удостоено с Британската награда за „Най-добро Списание на годината“, пише Sueddeutsche Zeitung.

    http://www.sueddeutsche.de/medien/cover-des-new-statesman-magazin-vergleicht-merkel-mit-terminator-und-hitler-1.1389451

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *