Клинтън: Русия доставя бойни хеликоптери на Сирия

    Вашингтон обвини Русия, че продава оръжие на режима на Башар Асад

    САЩ подозират Русия в доставка на военни хеликоптери в Сирия, където властите повече от година се опитват да потушат антиправителствените протести, заяви държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

    Хилъри Клинтън, държавен секретар на САЩ: „Ние сме загрижени от наскоро получената информация за доставка в Сирия на бойни хеликоптери от Русия. Това може да доведе до бърза ескалация на конфликта. „

    Клинтън заяви, че САЩ постоянно говорят на Русия за недопустимостта на руските оръжейни доставки в Сирия.

    Хилъри Клинтън: „Ние спорим с руснаците и ги молим да спрат да доставят оръжие за Сирия. Те от време на време ни казват, че ние не трябва да се тревожим за това, защото всичко, което те продават, няма нищо общо с действията на сирийското правителство. „

    По-рано руското външно министерство многократно заявяваше, че Русия не нарушава международните споразумения и не предоставя на Сирия никакви оръжия, които могат да бъдат използвани срещу цивилното население, съобщи РИА Новости.

    В Сирия, повече от година не спират антиправителствените протести. Според данни на ООН, общият брой на жертвите е повече от 12,000 души. Сирийските власти твърдят, че в сблъсъци с въоръжената опозиция са убити повече от 2,5 хиляди войници и полицаи, срещу които действат добре въоръжени бунтовници.

    От април, страната, в съответствие с плана на Кофи Анан, бе обявено примирие, за спазването на което наблюдават служители на ООН. Въпреки това, страните в конфликта редовно съобщават за нови въоръжени инциденти и жертви.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *