ЮНЕСКО: Ски съоръженията в Банско нямат негативен ефект и не са заплаха за Национален парк „Пирин“

    Това e основната констатация  в доклада на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, получен от НГК   „Природата за хората и регионите”. Документът е изготвен след извършени проверки на място през октомври 2011 от специална мисия, начело с ръководителя на Центъра за световно наследство – г-н Кишоре Рао и г-н Стиг Йохансон от Международния съюз за консервация на природата. Тяхната задача бе да оценят състоянието на обекта и да дадат своите препоръки към 36 сесия на ЮНЕСКО, която ще се проведе в Петербург от 25 юни до 5 юли.

    В доклада се казва още, че подменете на съоръжения са били извършени по подходящ начин и не могат да бъдат разглеждани като негативно влияещи на стойността на обекта от световното наследство.

    Припомняме, че мониторинговата мисия бе извършена по сигнал на зелени неправителствени организации,които твърдяха , че направените подмени на ски съоръжения в ски зона Банско са увредили Национален парк Пирин и това е основание за вписването му в списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО. Участниците в мисията проведоха срещи с Министерство на околна среда и водите, кметовете от региона, неправителствени организации и провериха на място подменените съоръжения в ски зона Банско.

    Констатациите са направени от най-авторитетените институции в областта на екологичните политики и оценки – Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, който е съветнически орган и на Европейската комисия.

    С този документ се слага край на продължилите почти 12 години спекулации и опити за компрометиране на най-известния ни ски център – Банско.

    11.06.2011

    НГК „Природата за хората и регионите”

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *