Недружелюбните хора отглеждат опасни породи кучета

    Породата на кучето отразява характера на своя собственик: това досега бе само предположение, но вече е потвърдено от изследвания на психолози.

    Въпреки  това, не всички черти на човешката личност се отразяват в избора му на домашен любимец. Изследователи от Лестърския университет (Великобритания) помолили анкетираните да посочат каква порода куче предпочитат. Изборът им бил съпоставен с психологическия портрет на индивида. Оценявала се и агресивността на самите кучета, според това доколко дружелюбни или опасни изглеждат на средностатистическия човек.

    Както пишат изследователите в списание Anthrozoos  най-агресивните породи кучета са предпочитани от хора с подозрителни и необщителни характери. Грубо казано, ако видите човек с бултериер или боксер на каишка, можете да бъдете сигурни, че комуникацията с  него няма да ви достави удоволствие.

    Но учените   правят следното уточнение: породата на кучето може да говори за неприятния характер на собственика му, но не може да бъде намерена никаква връзка между любовта   към бултериера и склонността към проява на антисоциалното поведение.

    Тоест, човекът е по-вероятно да бъде неприятен за събеседник, но това не означава, че ще насъска срещу вас своето куче. Освен това, изследователите отбелязват, че „неприятните“ породи кучета  привличат хора с  повишена добросъвестност и отговорност, които са склонни да следват правилата.

    (Въпреки че това може да бъде оспорено – като се имат предвид колко кучета от потенциално опасни породи се разхождат от собствениците си без намордник).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *