Posted inБез категория

Рей Бредбъри, авторът на „451 градуса по Фаренхайт“, почина днес

Известният американски  фантаст, авторът на „Maрсиански хроники “ и „451 градуса по Фаренхайт“  Рей Бредбъри почина днес в Лос Анджелис на 91-годишна възраст. Информация за това   потвърдиха от семейството на писателя, както и неговия биограф, Сам Уелър.

Рей Бредбъри е роден на 22 август  1920 г.  в Уокиган, Илинойс. През 1934 г. по време на Голямата депресия  той се премества със семейството си в Лос Анджелис, където  учи. Да постъпи в колеж бъдещият писател така и не успява, обаче, както той твърди през целия си живот, липсата на висше образование не му пречи да се реализира.

Бредбъри придобива световна слава благодарение на романите „Марсиански хроники“, „451 градуса по Фаренхайт“, „Чувствам, че идва нещо зло“, „Мрачният карнавал“, „Вино от глухарчета“ и „Гробище за лунатици“, както и сборници като „Лекарство за меланхолия“ и „Възпявам електрическото тяло“.

Много от творбите на  Бредбъри са филмирани, включително „451 градуса по Фаренхайт“ , режисиран от Франсоа Tрюфо и  заснет през 1966 година.

През целия си живот  Бредбъри живее  с еда жена – Маргарет Бредбъри, с които той има четири дъщери. Маргарет почина през ноември 2003.

Преди смъртта си писателят е избрал къде да бъде  погребан – това е Уестуудското гробище, западно от Лос Анджелис, а на надгробния камък той е  поискал да пише:

„Авторът на „451 градуса по Фаренхайт „.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...