Posted inБез категория

Астрофизици откриха черна дупка, която се движи с 5 млн./км в час

Астрофизици откриха черна дупка, изхвърлена от   галактика, която се движи със скорост от около 5 милиона километра в час.

Необикновеното явление е забелязано на разстояние на 4 милиарда светлинни години от Земята. Експертите смятат, че рядкото явление е станало при сливането на две галактики, които са имали в центъра си черни дупки. Те се съединили при сблъсъка и били изтласкани от новата система в резултат на смущение в  гравитационното поле, възникнало в процеса на катаклизъма.

„Трудно е да вярваме, че гигантска черна дупка, която  има маса милион пъти по-голяма от Слънцето, въобще  може да се помръдне от мястото си, да не говорим за факта, че е била изхвърлена извън галактиката – поясни старшият научен сътрудник в астрофизическа обсерватория в Кеймбридж ( Масачузетс) Франческа Чивано. – Въпреки това, новите доказателства подкрепят теорията, че гравитационни вълни, прогнозирани за първи път от Алберт Айнщайн, могат да имат много голяма сила „.

Според учените, това събитие доказва, че в междугалактически пространство може да има незабелязани странставащи черните дупки.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...