Учени: Италия – земята, която изчезва

    В далечното бъдеще части от Италия  ще бъдат свързани с Алпите,   други с Балканите, а някои райони ще се превърнат в морски острови. Причината за това е  тежкото положение на недрата на Италия и нейните тектонични плочи, пише сръбският Telegraf.

    Движението на земята показва, че Италия се разкъсва. GPS детектори, които   геолози са поставили в цялата страна  показват, че части на Италия „вървят“ в различни посоки.

    Югът отива към Балканите,   части от северната част – към югозапад, Сицилия върви към континенталната част , Рим се движи на север, а  Централна Италия –  на изток.

    В далечното бъдеще части на Италия, ще бъдат свързани с Алпите, други с Балканите, а някои райони ще са острови.

    Причината за тези сътресения  е лошото положение на Италия: тектоничните и плочи са притиснати от всички страни.

    От юг има натиск на африканската плоча, която я   притиска към европейския континент. В зоната на най-голямо налягане са Алпите. От изток се  появява   Адриатическата плоча под Италия, поради която се издигат Апенините, които се простират от север на юг  като „набръчкана покривка за маса.“

    От запад притиска Европа: Корсика, която се намира на Европейската плоча се придвижва с три милиметра годишно в посока Италия. Така притисната от всички страни, Италия може да се пръсне като стъкло.

    Мозайка от няколко милиона тона тежки и километри  дебели „пакети“ скали се движат като пъзел. По краищата на тези участъци на плочите се натрупва напрежение, което се освобождава при земетресения.

    Експертите могат само частично да кажат кои области са най-уязвими, използвайки предимно исторически данни от земетресения. Застрашена е цялата страна, но най-вече по-голямата част от центъра и и региона на Болоня.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *