Болестта на Шагас или новият спин вече е заразила осем милиона човека

    Това заболяване се причинява от паразит, който се предава на човек чрез ухапване от насекоми. В доклада, публикуван в списание PLoS Neglected Tropical Diseases,, болестта на Шагас, е наречена „новият  американски спин“.

    Авторите на доклада от експертната група по тропически болести в колежа Бейлър по медицина, смятат, че разпространението на заболяването в тази част на света напомня  началото на разпространението на ХИВ.

    В САЩ болестта на Шагас е по-известна под името „Американска трипаносомоза“. Както и при спин, според учените, болестта има дълъг инкубационен период и   е практически невъзможно да се излекува.

    Тази болест е засегнала вече около 8 милиона човека в Америка, главно в Боливия, Мексико, Колумбия и Централна Америка. А повече от 300 000 заразени живеят в Съединените щати. Мнозина от тях  са имигранти.

    Заболяването може да се предава от майка на дете или при кръвопреливане. Приблизително в една четвърт от случаите се развива синдром на увеличено сърце и на червата, което в крайна сметка предизвиква внезапна смърт. Лекарство може да помогне само  ако   приемът му започне в началото на болестта.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *