И НАСА създаде еликсир на младостта

    Плодова напитка, разработена от НАСА за защита на астронавтите от радиация, подмладява кожата и предотвратява стареенето. Напитката, известна като AS10, е  смес от плодове, зеленчуци и фитоелементи. Астронавтите я пият за да се предпазят от вредните космически лъчения. Но  скорошно проучване, направено от американски учени от Юта   показало, че този коктейл може да защитава кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Освен това, когато се приема редовно  напитката, бръчките намаляват значително, а пигментните петна напълно изчезват.

    В експериментите са били включени 180 души. Те пиели напитката два пъти на ден. След 4 месеца у тях  драстично намалял  броят на бръчките: почти със 17%. По-малко били и старческите петна – с 30%. Може би този ефект се дължи на факта, че съставките в напитката съдържат голямо количество антиоксиданти. Това са вещества, които неутрализират свободните радикали – молекули, които увреждат клетките и могат да предизвикат опасни заболявания. Те също така играят важна роля в процеса на стареене на кожата.

    Учените обясняват ефективността на плодовата смес със съдържанието в нея на  антиоксиданти, които присъстват в състава на такива плодове като грозде, нар,  ацерола, aсая, aпунция, както и в зеления чай.

    Въпросът сега е дали ще се запази подмладяващият ефект, след като човек спре да пие   сместа.

    Единственият недостатък е  високата цена на коктейла. Бутилка от 750 мл струва около $ 47. Като се има предвид, че   дневната препоръчителна доза от „еликсира на младостта“ е около 60 мл, четиримесечен курс на подмладяване ще струва на потребителите $ 470.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *