Oграбени гнезда на царски орел в Югоизточна България

    Вчера бе регистриран нов случай на ограбени гнезда на царски орел в Югоизточна България, пише news.bg. При редовния мониторинг експерти от „Зелени Балкани“ забелязват, че орелът, който доскоро е мътел яйцата си, е напуснал гнездото.

    Те установяват под едно от гнездата следи от автомобилни гуми, отъпкана трева и следи от алпийска техника по дървото с гнездото на световно застрашените птици. Кражбата се случва няколко дни преди от яйцата да се излюпят малките орлета.

    Подобно ограбване е станало преди няколко дни и в друго гнездо на царски орел, което се намира на около 30 км от първото.

    При този случай експерти на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) установяват сходни факти – че орелът вече не мъти и че около гнездото има следи от алпийска екипировка и автомобилни гуми.

    Двете природозащитни организации – Зелени Балкани и БДЗП са информирали полицията по случая. След изключително бързата реакция от страна на местното РПУ на място са били проведени необходимите действия по събиране на доказателствени материали. В случая се включиха и представители на Главна дирекция „Криминална полиция“ от София.
    Вероятно яйцата на световно застрашената птица са откраднати с цел колекционерство – едно ексцентрично и нетипично за България хоби, коментират природозащитниците.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *