Иран представи на „шесторката“ контрапредложения в пет пункта

    Първият кръг от преговорите за ядрената програма на Иран, който започна в сряда в  Багдад, завърши с контрапредложение, което Техеран е представил пред „шесторката“ от  международни представители, съобщава Агенция Франс прес.

    „Иран е направил контрапредложение, което се състои от пет пункта. Нашите предложения се основават на Договора за неразпространение на ядреното оръжие , а също и на принципите на постъпков подход и реципрочност, които бяха разработени по време на дискусиите в Истанбул „- е казал източник в иранската делегация.

    Той е добавил, че неговата делегация  очаква  отговор от страна на международните преговарящи по време на втория кръг от преговорите, който ще се проведе в сряда вечерта. Преговорите на Иран и „шестoрката“ и ще продължат в четвъртък.

    По-рано говорителят на ЕС Майкъл Ман заяви, че „шесторката“ е  подготвила за Иран  няколко нови предложения, с призив към  Ислямската република да спре обогатяването на уран до 20%.

    Иранските лидери многократно са заявявали, че не възнамеряват да обсъждат изпълнението на ядрената си програма, защото смятат, че това е неотменно суверенно право на държавата.

    „Шесторката“ международни посредници, която включва представители от Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция и Германия, от 2003 г. заедно с Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) се опитва да убеди Иран   да спре обогатяването на уран, което може да представлява заплаха за режима неразпространение на ядрено оръжие.

    САЩ , други западни страни и Израел подозират, че Иран разработва ядрено оръжие под прикритието на мирна ядрена енергийна програма. Техеран отрича обвиненията, заявявайки, че ядрената му програма е насочена единствено към задоволяване на нуждите от електроенергията на страната.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *