Прогноза: Земетресението в Перник ще затихва дълго време

    Възможно е, но е по-вероятно – да не се случи ново земетресение с такъв магнитуд като това в Перник. Много трусове, с по-нисък магнитуд – да, те стават и в момента. Но да надвиши този от сутринта, е много малко вероятно. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН н.с. ІІ ст. Ирена Александрова.

    „Земетресението в Перник ще затихва дълго време, вероятно 2-3 месеца, а може би и много повече. Много силно е земетресението. Ще затихва дълго време и хората там ще усещат слабите земетресения – от порядъка на 2 – 2,5 степен по Рихтер. Това е добре засега, че поне силните, високите магнитуди – над 3,5 доста разредиха и в момента стават само слаби”, каза Александрова.

    Регистрираните последващи земетресения вероятно са над 100, заедно с микроземетресенията, които не се усещат. От тях с магнитуд над 2,5 по Рихтер са регистрирани над 30 земетресения.
    „Над епицентъра хората усещат земетресението вертикално, тук в София всички ние го усетихме и движенията бяха хоризонтални”, каза Александрова.

    „Във Витошкия разлом такъв магнитуд не сме имали скоро. Последното земетресение е от 1917 г., което е с по-нисък магнитуд. Преди 2 години имаше едно земетресение тук във Витошкия разлом – магнитудът му беше около 3,6, значително по-слабо. Това беше последното по-силно земетресение, което изплаши хората тогава”, посочи още Ирена Александрова.

    http://focus-news.net/?id=n1655844

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *