Вече подготяват печатниците за драхми за Гърция

    Британската компания De La Rue, която произвежда банкноти и монети за много страни, е подготвил необходимото оборудване  за да печата драхми – гръцката  валута, отменена след прехода към евро  в Атина. Това  съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници в отрасъла.

    Според източниците на агенцията се предполага, че частни компании, включително De La Rue, ще помогнат на гръцкото правителство, ако местните фирми не могат да се справят с големите количества валута, които ще трябва да отпечатат.

    В петък, 18 май, комисарят по въпросите на търговията на ЕС Карл де Гухт заяви, че служители на ЕС, включително и Европейската комисия и Европейската централна банка, се подготвят за възможно излизане от еврозоната на Гърция и прехода на страната към драхмата. Това беше първото официално потвърждение на тази информация.

    На 11 май, стана известно, че по-голямата част от големите банки са подготвени за евентуален отказ на Атина от еврото. В частност, финансовите институции са настрили електронните си системи за безкасово плащане и търговия с драхми.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *