Водещи американски университети предлагат безплатно онлайн обучение за цял свят

    Представители на Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт  на пресконференция в Кеймбридж (Съединени щати) на 2 май, 2012 г., обявиха старта на съвместен проект за дистанционно обучение- онлайн EDX. Това се съобщава на интернет страниците на образователните институции и на самия проект.

    Според представители нa университите, те подготвят истинска  революция в онлайн обучението, правейки го свободно,  безплатно, с високо качество и  максимално достъпно.

    Под онлайн обучение  идеолозите на проекта разбират не само видео курсове от лекции, а цял комплекс от дистанционно обучения,  включително  тестове, обучаване в групи и контрол от преподавателя. За да постигнат това, авторите на EDX  планират да   специален софтуер, не само контролиращ целия процес на обучение, но също така анализиращ поведението на участниците, с цел подобряване на съществуващите програми, включително и задочни занимания. Този софтуер авторите обещават да е безплатен и  призовават други образователни институции  да го използват.

    За разработката на EDX  всяка от институциите е отпуснала $ 30 милиона.

    Чрез проекта се планира да се привлекат до един милиард студенти от целия свят. Образованието в EDX ще бъде безплатно, а  студентите, които са  завършили добре  и искат  да получат  сертификат ще трябва да внесат малка такса.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *