Властта действително развращава

    Властта  има същия ефект върху мозъка като кокаина.  Повече от сто години след като известният историк Джон Актън изрича фразата „властта развращава, а абсолютната власт -абсолютно,“ учените твърдят, че това е вярно, и може да се докаже биологично.

    Установено е, че усещането за власт оказва  върху мозъка същия ефект като кокаина, увеличавайки нивата на тестостерона и  страничния продукт андростендинол-3 при мъжете и жените.

    Това от своя страна води до повишени нива на допамин, който е резервна система на мозъка и се нарича център на удоволствие,  което може да причини тежко  пристрастяване.

    Кокаинът действа по същия начин и има различни ефекти – от   повишено внимание, увереност, енергия, чувство на  еуфория, до  параноя и тревожност.

    Властта има почти същия ефект като кокаина, а  твърде много количество от нея може да доведе до увеличаване на допамина, което води до по-негативни последици, като арогантност и нетолерантност.

    Твърденията на д-р Иън Робъртсън  до известна степен може да обяснят  импулсивното поведение на градските елити, олигарси и известни личности.

    В статията си в The Daily Telegraph той казва: „павианите, които се намират в най-долните слоеве на йерархията, имат по-ниски нива на допамин в ключови региони на мозъка, но ако  чрез външна намеса се подобри техния статут, според него, веднага се повишават нивата им на допамин.

    „От друга страна, понижаването в йерархията, намалява нивото на допамин, увеличава стреса и намалява когнитивната функция.“

    Той добавя също, че властта прави хората и по-умни, защото допаминът повишава активността на фронталните лобове.

    Подчинението и господството също имат подобни ефекти чрез същия център за удоволствие на мозъка, като властта или кокаина.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *