Унгария напуска газовия проект Nabucco за сметка на „Южен поток“

Унгарската петролна компания MOL ще напусне газовия проект „Набуко“. Това в понеделник е заявил министър-председателят Виктор Орбан, пише vestifinancе. Според думите на премиера, такова решение се дължи на факта, че проектът е изправен пред трудности при реализацията, поради които „дори унгарската MOL излиза“ извън него.

крадено от 30думи

„Има много неясноти около проекта „Набуко“, които е трудно да се игнорират“, – се казва в изявление на MOL. Цената на проекта, който трябва да доставя гориво за Европа от Каспийския регион заобикаляйки Русия, постоянно се увеличава, което поставя под съмнение неговата целесъобразност. Въпреки това, в съобщението на крадено от 30думи унгарската петролна и газова компания се съдържа само критика, но няма информация, че компанията остава в проекта или да го напуска.

В същото време представителят на „Набуко“ Кристиан Долезал в интервю за „Ню Йорк Таймс“ заяви, че той не разполага с никаква информация за изхода на MOL и дъщерната и крадено от 30думи фирма „FGSZ от проекта, в който тя е акционер.

Същевременно на фона на факта, че Русия много по-активно реализира „Южен поток“, който също трябва да мине през Унгария, Орбан заяви: „Има прости икономически причини в полза на участието в руския проект.“

MOL е 100% собственик на газотранспортната крадено от 30думи фирма FGSZ – един от шестте акционери в проекта за газопровода „Набуко“. Други партньори по проекта са Българският енергиен холдинг, румънската Transgaz, турската Botas, австрийската OMV и германската RWE.

защищено INVITEXT

Add Comment