Новият шеф на Световната банка е лекар от САЩ

    Новият шеф на Световната банка вече е   американецът от корейски произход Джим Ен Ким. Освен него за поста претендираха бившият министър на финансите на Колумбия Хосе Антонио Окампо, както и министърът на финансите на Нигерия Нгози Oконджо-Ивеала, обаче по традиция от времето след Втората световна традиция, постът получи кандидатът от САЩ.

    Само няколко дни преди изборите беше обявено, че кандидатът от САЩ ще бъде подкрепен от  страните от  БРИКС.  По-рано се очакваше, че страните от БРИКС ще се споразумеят помежду си и ще представят свой кандидат. Бразилският министър на финансите Гуидо Мантега заяви пред репортери, че е време да се отмени   неписаното правило  да се избират кандидатите от САЩ.

    Президентът на Дармутския колеж Ким, е лекар, експерт в областта на здравеопазването, основател на неправителствената организация „Партньори в здравеопазването,“ предоставяща   благотворителния услуги на бедните в много страни. Джим Ен Ким няма икономическо образование, но президентът на САЩ Барак Обама вярва, че той има достатъчно опит за да оздрави глобалната икономика.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *