Вeнизелос: Германия спечели от гръцката криза ? 400 милиона

    Бившият министър на  финансите на Гърция Евангелос Венизелос, който напусна поста си през март тази година, съобщи  в интервю за „Шпигел“, че Германия е спечелила от гръцката криза около ? 400 милиона. Германия е инвестирала най-голям дял в средствата за подпомагане на  Гърция от ЕС и МВФ (около 240 млрд. евро). Освен това Берлин играе водеща роля в отписването на гръцкия дълг към частни кредитори с около 100 млрд. евро.

    В същото време  между Германия и Гърция  съществуват редица търкания по отношение на отпускането на заеми на  Атина. Много хора в Гърция са недоволни от масовите съкращения, поискани от страната от  германският канцлер Ангела Меркел и финансовия  министър Волфганг Шойбле в замяна на кредитите, които се отпускат.

    Според Венизелос , Министерството на финансите на Германия може да  зема  назаем пари практически без лихва, а след това да дава същите пари в Гърция, но вече с   определена лихва. Бившият министър предполага, че Германия по този начин вече е спечелила през последните две години около ? 400 милиона.

    http://www.forbes.ru/news/80797-eks-ministr-venizelos-germaniya-zarabotala-na-krizise-v-gretsii-400-mln

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *