НДСВ: АЕЦ “Белене” е нужен проект на България

    Още в далечната 2002 година НДСВ категорично се обяви в полза на развитието на ефективна, модерна и безопасна атомна енергетика в България. Правителството на Симеон Сакскобургготски актуализира политически проекта за АЕЦ „Белене”. Не е излишно днес да се припомни, че в периода след 2002 година своя сериозен инвеститорски интерес заявиха пред правителството компании със световен авторитет от Канада и Франция.

    Формулата за реализирането на този проект включваше и чужд сериозен инвеститор, диверсифицирано функциониране на бъдещата мощност. И тогава, и по-късно тези параметри срещаха съпротивата на ядрени лобита, свързани с различни партии, и несъответстваха на комерсиалните им очаквания. Отклонението от лансираната през 2002 г. стратегия доведе и до сегашния провал. Правителството на ГЕРБ не успя да осигури единствено възможната комбинация от фактори, която да позволи изграждането на нова атомна електроцентрала.

    АЕЦ „Белене” е нужна на България, защото ядрената енергия няма алтернатива, защото е най-евтина и най-чиста. Централата в Белене е нужна на България и за да запази позицията на страната ни като енергиен център в региона, което ще ни даде допълнителна независимост. Предишното правителство беше договорило изграждането на проекта да струва 8 млрд. евро. Благодарение на действията на правителството на ГЕРБ централата беше оскъпена до сума, надхвърляща 10 млрд. евро. Позицията на ГЕРБ е лицемерна, защото ще хвърли негативите от решението за „Белене” върху следващите правителства.

    АЕЦ „Белене” не е само енергиен бизнес и има много други аспекти. Той е част от визията за развитието на икономиката. Проектът осигурява хиляди качествени работни места за висококвалифицирани хора, поръчки на детайли и оборудване за българските предприятия.

    Изборът не е между атомната енергетика и енергийната ефективност. В момента държавата прави много малко за енергийната ефективност и не я стимулира. Единственото правителство, което направи нещо в тази насока беше това на НДСВ, включително единствения пилотен проект за саниране на панелни блокове. Енергийната ефективност е важна, защото това е начинът не само гражданите да плащат по-малко, тя е също толкова важна и за индустрията, защото това означава повече и по-добри и конкурентни работни места. Единственият начин това нещо да се случи е привличането на инвестиции. А правителството на ГЕРБ за 4 години ще привлече по-малко чуждестранни инвестиции, отколкото от което и да е от предходните само за една година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *