В китайските фирми контрагенти на Apple работят за 400 долара месечно

    Независимо разследване е  установило „съществени нарушения на условията на труд  „в заводите на тайванската компания Фокскон (Foxconn)„, където се сглобяват продуктите на американската корпорация „Apple.“ Това съобщиха днес британските медии. Асоциацията за честен труд на САЩ по поръчка на  „Apple“ в течение на един месец е провеждала  проверка на организацията на работния процес на  трите завода  на Фокскон в континенталната част на Китай. Повод са били съобщения за ниско ниво на безопасност на работното място, както и информация, че персоналът на завода е принуден  да работи извънредно. Освен това миналата година в  предприятията „Фокскон“ е имало няколко  самоубийства.

    Проверката е установила, че персоналът често е работил повече от 60 часа седмично, а понякога и седем дни подред. За извънреден труд не са плащани допълнително пари. Освен това в компанията редовно са се нарушавали правилата за безопасност.

    В резултат на това  Фокскон  са се съгласили  до юли 2013 г. да приведат условията на труд в заводите си в съответствие със стандартите и законите на Асоциациите и законодателството на Китай.

    Във Фокскон работят 1,2 милиона души. Тайванската компания сглобява повече от 40%  от електронната техника в света, включително и за американските  корпорации „Apple“, „Майкрософт“, „Хюлет-Пакард“, „Дел“. Средната работна заплата в трите проверени производства варира  от 360 до 455 долара на месец. Неотдавна Фокскон  вдигна заплатите с 25%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *