Първата световна икономическа война може да избухне заради парниковия ефект

    27 страни  предприемат наказателни мерки в отговор на облагането с данък върху въглеродните емисии, наложено от Брюксел, пише Федерико Fubini в статия, публикувана във вестник Corriere Della Sera.

    „Светът   рискува да се върне няколко десетилетия назад: Товари и пътници ще бъдат транспортирани много по-бавно.  Това ще се случи, ако Русия и Китай стигнат до края в плановете си за ответни мерки, които те вече обявиха пред Европейския съюз“, – се казва публикацията.

    „Тази седмица руското правителство обяви, че отказва 19  от  30 товарни полети за превоз на германски стоки в Китай, Япония, Тайван и Южна Корея.

    Същият проблем може да възникне и за пътнически превози от Италия в посока на Пекин, Шанхай и Токио. Всичко това е следствие от парниковия ефект. От началото на тази година  ЕС наложи данък върху емисиите на въглероден двуокис в областта на гражданското въздухоплаване. Всички въздухоплавателни средства, излитащи или кацащи в 27-те страни-членки на ЕС,  трябва да плащат данък върху замърсяването, предизвикано по целия маршрут, дори ако полетите са от Австралия или Съединените американски щати „- казва авторът на статията.

    „Европейският Carbontax, данък върху емисиите на въглероден  диоксид, който трябва да генерира  годишни приходи от близо един милиард евро, се оказва в центъра на международен спор.

    А група от 27 страни, ръководена от САЩ, Китай, Русия, Индия, Бразилия и Саудитска Арабия, е решила  да не отстъпва и заплаши да въведе ответни мерки.

    Може би най-твърд  ще бъде  отговорът на Пекин, който   вече обяви  забрана за кацане в Шанхай на Airbus 380, който  германска  авиокомпания е закупила за маршрута Франкфурт-Шанхай: инвестиция от 240 млн. долара се оказва безполезна. Китайското правителство   също така забрани на своите  авиокомпании да купуват европейски самолетите и авиокомпаниите  отказаха   поръчка за 40 самолета „Еърбъс“, – пише авторът.

    „Ако нищо не се промени, то великите икономически сили ще влязат в  Първата световна икономическа война,  свързана с парниковия ефект“ – пише авторът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *