Българите прогресивно полудяват

    Доста тревожна статистика за психиката на българите. Според експертите на НЦОЗА всеки пети българин е страдал от често психично разстройство поне веднъж в живота си.

    Болните българи, които са били под наблюдение на психиатричните заведения, клиники, отделения, кабинети и амбулатории у нас през 2010 г., са били над 155 хил., обясниха експерти от Националния център по опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА), цитирани от БТА.

    На 100 хил. души население се падат малко над 2000 души с психични и поведенчески разстройства.

    Най-големи групи българи страдат от шизофрения и налудни разстройства – близо 36 хил. души, само от шизофрения – над 27 хил. души, от психични разстройства вследствие злоупотреба с алкохол – над 13 хил. души, от разстройство на настроението – над 27 хил. души, от различни видове депресии – над 15 хил. българи и т.н., сочат данните.

    Според експертите на НЦОЗА всеки пети българин е страдал от често психично разстройство поне веднъж в живота си

    Последни данни от изследване за психичното здраве на българите, проведено от колектив от експерти на НЦОЗА отчита, че болестността у нас от чести психични разстройства е доста висока – между 10 и 30% от общата популация.

    Средният статистически риск за всеки живеещ в България да се разболее от някакво често психично разстройство е 19,5%, сочи изследването.

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4638431

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *