Украйна ще ликвидира монопола на „Газпром“ с помощта на Германия

    Държавната компания  „Нафтогаз Украйна“ има намерение скоро да подпише с германската компания RWE краткосрочен договор за доставка на газ чрез тръбопроводите на Словакия. Според „Зеркало недели“, без да  уточнява източник, за доставките Украйна обмисля да превключи собствената си газопреносна система (ГПС) в реверсен режим, за да получава гориво не само от Русия, но и от Европа.

    Според вестника, рамковото споразумение  на „Нафтогаз“ и RWE предвижда украинската страна да внася от Европа  около три милиона кубически метра газ на ден. Цената на доставката не е известна,  обаче според вестника, документът е „коренно различен “ от газовите споразумения на „Нафтогаз“ с „Газпром“, сключен през 2009 г.

    В допълнение, както  посочва „Зеркало недели“, Украйна също е провела разговори с Турция и България за  използването на  терминал за втечнен природен газ на Турция за организирането на доставката на газ чрез ГПС на  България до Украйна.

    През 2011 Украйна се опитваше да преговаря с Русия за намаляване на цените на природния газ, които Киев нарича „робски“, но без резултат. Цената на доставките на „Газпром“ за украинската страна бяха съответно по 264, 296, 354 долара за първото, второто и третото тримесечие . В четвъртото тя надвиши 400 щатски долара за хиляда кубически метра.

    През февруари 2012 г. от  „Газпром“ предложиха на Киев  отстъпка за газа в размер на 10 на сто, обаче, като отбеляза от медийния бизнес, тя ще работи при гаранция за  изкупуване  от „Нафтогаз“ през текущата година на  33 млрд. кубични метра руски газ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *