Posted inБез категория

Източна Либия обяви автономия

Лидерите на либийските племена и полеви командири  провъзгласиха  частична автономия  на богатата на петрол  източна  част на Либия, която се простира от град Сирт до границата с Египет. Решението бе обявено по време на среща на племенни вождове в Бенгази на 6 март, според Ал Джазира.

Преходният Национален  съвет на Либия, в Триполи и осъществяващ временното управление в страната, веднага изрази  несъгласието си с решението на племенните лидери. В ПНС обявиха, че подобен ход може да дестабилизира ситуацията в региона на Северна Африка.

Съгласно Конституцията на Либия от 1951 г., много от нормите на която действат временно в страната преди приемането на нов основен закон, Триполи е политическата, а Бенгази – икономическата столица на Либия. Сега  това правило може да бъде трайно закрепено в закона.

Засега не се знае какви са правните последици от обявяването на полуавтономията на източните провинции. Можем да се предположи, че сега   голяма част от печалбите от продажбите на петрол в региона ще остават в Бенгази  и градът ще получи по-голяма политическа независимост от Триполи във вътрешните въпроси.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...