Posted inБез категория

Бразилия задмина Великобритания по БВП

Бразилия се превърна в шестата по големина икономика в света, съобщи министърът на финансите на страната Гуидо Мантега. Това е вторият през последните 2 години   случай, когато   развиваща  се икономика измества по рейтинг   развита.

Бразилия има ръст на БВП през миналата година   2,7%, докато британската икономика е нараснала само с 0,8%. Местните власти, базирайки се на данни на МВФ,  оцениха  бразилската икономика на $ 2,52 трилиона. Размерът на „добрата стара Англия“ е  $ 2,48 трилиона.

Икономическият бум в страните от Латинска Америка  е свързан  с кризата, но по-скоро с увеличение в цените на продукти и суровини. Така  през 2010 г. Бразилия бе оценена на $ 2,09 трилиона, а  Обединеното кралство – $ 2,25 трилиона. Номиналната разлика в цифрите се обяснява с вътрешната инфлация.

„Сама по себе си цифрата   шестата икономика в света – за нас не е толкова важна. Важно е да бъдем сред основните играчи, и да бъдем еднан от най-динамичните икономики в света, страна със стабилен растеж „- скромен бе бразилският министър Мантега.

Една година преди това се наложиха промени и в класирането и за второто място. Китай задмина Япония в класацията на най-големите икономики в света.  БВП на Китай през 2010 г. достигна 5,87 трилиона долара, а Япония остана с 5.47 трилиона долара. Въпреки това, нивото на БВП на глава от населението на Китай е доста по -назад Япония  и до ден днешен.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...