Литва сменя Газпром с норвежката Hoegh LNG

    Литва   наема от норвежката фирма Hoegh LNG плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG), като стъпка към намаляване на зависимостта от вноса на горива от Русия, съобщи Ройтерс.

    Руският „Газпром“ преди това заяви, че се е обърнал към международния арбитраж, за да защити правото си на контрол над тръбопроводите в Литва, от които той ще бъде лишен във връзка с измененията на законодателството на Европейския съюз.

    Вилнюс официално нарече сделката   с норвежците пробив, разрушаващ монопола на „Газпром“ на пазара в Литва.

    Държавното дружество Klaipedos Nafta ще получи на лизинг за 10 години плавателния съд за съхранение и регазификация (FSRU) с  обем  170.000 кубически метра за  156,200 долара на ден.

    „Това е пазарна  цена … Това е справедлива сделка за нас и Klaipedos Nafta“, заяви пред репортери, президентът и главен изпълнителен директор на Hoegh LNG Свайнунг Стол след подписването на договора.

    Терминалът ще бъде доставен до пристанището на Клайпеда в края на 2014 г. и Klaipedos  Nafta ще може да го откупи в края на срока на лизинга.

    „FSRU ще помогне на Литва да намали зависимостта си от   единствения доставчик на газ и ще осигури достъп до международните газови пазари,“ – каза генералният директор на Klaipedos Nafta Pokas Masiulis.

    Според него, през първата година работа на  FSRU неговата компанията ще даде на страната около един милиард кубически метра газ. През 2011 г. Литва е консумирала 3,4 милиарда кубически метра газ  и при това само от Русия.

    Масулис се надява, че Литва ще обяви търг за доставка на втечнен природен газ през второто тримесечие, каза той в интервю за Ройтерс. Норвегия се разглежда като един от възможните доставчици на втечнен природен газ.

    Покупките на втечнен природен газ ще сложат край на господството на „Газпром“ на газовия пазар в Литва. Министър на енергетиката Arvydas Sekmokas нарече сделката „може би най-голямото постижение“ на енергийния сектор.

    „Завишени цени на руския“ Газпром “ ни принудиха да построим този терминал, който ще помогне да се гарантира   надеждно снабдяване … и да създаде пазар за газ.  Това трябва да помогне за по-ниски цени на газа … Днес „Газпром“ няма лостове за натиск върху нас- каза Sekmokas пред репортери.

    Тази седмица  литовското правителство одобри законопроект, който задължава вносителите да купуват от терминала за втечнен природен газ не по-малко от 25% от общия обем.

    За да стане закон, законопроектът трябва да бъде одобрен  от парламента.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *