Японци създадоха заглушител на бъбривци

    Японски учени са представили радикално решение на проблема с бъбривците, които създават неприятен фонов шум по време на   изпълнение, лекция или конференция. „Заглушителят за бъбривци“ може да сложи край на проблема веднъж завинаги.

    Kadzutaka Kurihara от Националния научно-изследователския  институт за технологии и  Коджи Цукада  знаят как  веднъж и завинаги да решат проблема с бъбривците, създаващи неприятен фонов шум.

    Според психолозите, хората не могат да продължат да говорят, ако думите им се повтарят със закъснение след  само   малка част от секундата в тяхно  присъствие. Първо, те  намаляват скоростта на изричане на думите, а след това напълно спират.

    Kurihara и Tsukada са измислили  „Заглушител за бъбривци“ – малко устройство, състоящо се от   много чувствителен микрофон и високоговорител, изпращащо звукови вълни в строго определена посока с възможно най-ниско разсейване. След фразите, изречени от досадния  бъбривец, устройството след  0.2 s в буквалния смисъл на думата ги връща обратно в лицето на говорещия. Насочването към обекта изглежда  доста драматично – като прицелване с бластер от фантастичен филм.

    Според разработчиците  новият продукт е оправдал техните очаквания, като системата  предизвиква  загриженост у говорещите [принуждавайки ги да млъкнат], но не им причинява физически дискомфорт.“ Впрочем и психологическият е достатъчен.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *