D-Shape – 3D принтер за строеж на сгради

    Нарастващата популярност на 3D-принтерите като Printbot или MakerBot Thing-O-Matic, подсказва, че това иновативно  производство става все по-удобно.

    Устройствата сега са достатъчно малки за да се поберат на бюро   и те могат да създават всевъзможни неща, като например играчки, шахматни фигури или  дръжки на вратите. Но  ако искате да направите нещо по-голямо – например,   къща? Тогава трябва да се обърнете към Енрико Dini, основател на  Monolite UK и изобретател на  D-Shape  – „роботизирана система за строителство на сгради.“

    D-Shape  е способен да „напечата“ двуетажна сграда – заедно със стълби, стени, колони, куполи и кухини за тръбопроводите – при това само с обикновен пясък и неорганично свързващо вещество. Този материал е  почти неразличим  от мрамора, и има същите физически свойства, както и по-голяма здравина от камък или бетон.

    Строителния процес е много подобен на това, което се  очаква от един огромен 3D принтер. Дюзата се движи по програмиран път, изпуска  течно лепило на основата на пясък  с твърд катализатор, започва химическа реакция, а после и процеса на втвърдяване.  За да използвате принтера не трябва да имате някакви специални познания, а просто   да използвате компютър. Всичко, от което се нуждаете е CAD файл.

    Желаната структура се строи в работна сесия отдолу-нагоре. Процесът на втвърдяване отнема 24 часа, след което се добавят последващите слоеве с  5-10 мм дебелина.  Годишно сегашният модел на D-Shape може да строи  26 910 кв. м, което е 12 двуетажни сгради. Процесът за строеж на сграда  по този начин заема само една четвърт от времето, необходимо да се създаде подобна структура с традиционните средства.

    The Man Who Prints Houses Trailer from Marc Webb on Vimeo.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *