Кой не иска шистовия газ?

    Много тревожна статия на „Dziennik Polski„, която се отнася за Полша, но аналогията с България е неизбежна .

    Полша плаща на Русия за 1000 кубически метра газ 510 щатски долара – повече от всяка друга страна в Европа. В САЩ  същото количество газ е на стойност 83 $. На Германия Кремъл продава природен газ за около $ 350. Преди няколко години американците   плащаха  за газ   много повече: На 2 юли 2008 г. 1 000 кубически метра   са стрували 471 долара, а в допълнение, САЩ бе  най-големият в света вносител на тази суровина.

    Сега това страната се превърна в най-големият производител на газ и износител. Своята позиция на газова държава  САЩ дължат единствено на природен газ от нетрадиционни източници, включително шистов.

    Успехът на Полша може да зависи от нефат и газа, които  лежат под краката ни – на дълбочина 3-5 км в шисти и в  скалите. Западни корпорации, участващи в оценката на запасите считат, че в Полша може да има  около 5 трилиона кубически метра газ, които могат да бъдат  добивани по съществуващи  технологии ( около 16 трилиона кубически метра). В момента  ние консумираме  14,5 милиарда кубически метра годишно. Ако потреблението се удвои, газ за своите собствени нужди  ще имаме достатъчно за 220 години, а ако го продаваме и на други страни – за повече от 100.

    Въпреки факта, че темата за шистовия газ в Полша е буквално въпрос на живот и смърт, „има  много сериозни опоненти, които искат да блокират производството му в нашата страна. „Ясно е, че повече от всички е заинтересувана от това Русия“ – казва експертът от  института  Sobieski  Анджей Мачеевски. „За Кремъл въпросът е да бъде или да не бъде“ – добавя той.

    Степента, в която руската икономика зависи от продажбата на енергоресурси и особено на газ,  показа кризата през 2008 година. Когато цената на газа и петрола   систематично растеше,  износът на суровини обезпечаваше бюджета на Русия. Руските власти планират бюджет  въз основа на планираната средната цена на барел петрол (цената на газа е свързана с цената на петрола).

    „Очевидно е, че Кремъл   прави всичко възможно производството на шистов газ в Европа, включително и  в Полша, да се провали „- казва Пшемислав Виплер, член на партията“ Право и справедливост „, експерт по енергийната сигурност. Той припомня, че на шистовия газ разчита Китай и докато  той не стане газов гигант, ще го купува от САЩ. За Русия това може да доведе до болезнени загуби. Поради тази причина, Москва е още по-заинтересована  Европа    да купува  природен газ само от нея. Само  Украйна купува от Русия около 80 милиарда кубически метра газ годишно, т.е. 8 пъти повече от  Полша. Така че  ако започнем производство в големи мащаби, Киев може да смени доставчика си.

    За съжаление, настоящата ситуация не вдъхва  оптимизъм. Кевин Бидъл, директор по проучването  в Европа на петролната компания ExxonMobil на  провелата се в Лондон  „Международна петролна  Седмица“ потвърди, че   първа шистов газ в Европа   може да започне да добива не Полша, а Германия. Наред с това в Германия и няколко други страни, има много политици, които биха искали да блокират производството на газ от нетрадиционни източници или да го направят нерентабилно.

    Този месец германският министър на околната среда за Норберт Rettgen   заяви, че неговата агенция работи по проект за закон, регулиращ производството на газ от шисти. Неговата цел   по екологични причини да се затегне законодателството за добив на газ. Законът се очаква да включва  забрана за използването на хидрофракинга, а в райони, където има кладенци с питейна вода, добивът може да бъде забранен изцяло. Подобни закони вече съществуват, например, във Франция. Полски членове на Европейския парламент не крият страха си, че богатите и големите играчи в  ЕС, особено в Париж и Берлин,  искат да  спрат производството на газ от шисти, с извинението че се грижат за околната среда. Този вид страх  просто умело използва Москва.

    В началото на февруари, шефът на отдела по договорите на  „Газпром“  Сергей Kомлев заяви пред агенция Ройтерс, че разходите за производство на шистов газ в САЩ са около $ 195 за 1000 кубически метра, докато в Полша, че ще бъдат три пъти по-високи.

    Служител на Държавния геологически институт  Мирослав Rutkowski   обаче  уверява, че в момента никой не знае дали производство на шистов газ в Полша е повече или по-малко изгодно отколкото в САЩ. Скоро ще бъде обнародван доклад, изготвен по искане на министъра на околната среда за потенциалните последствия за околната среда при сондирането за проучвания за шистов газ. Според неофициална информация, докладът заключава, че добивът на шистов газ не представлява заплаха за замърсяването на водите или с прекомерни емисии в  атмосферата.

    С незначителни съкращения от Kto nie chce gazu z ?upk?w

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *