Цената на бензина рязко скочи в Кипър

    Цените на бензина в Република Кипър през февруари достигнаха най-високата стойност в историята на страната и продължават да поставят „рекорди“. Към днешна дата,   бензин 95 надвишава 1.30 евро, 98 – 1,35 евро,  дизел  – 1,33 евро.

    Според асоциацията на потребителите на Кипър  само последните две седмици цените на бензина са се увеличили с 6,2%. Но  това не е окончателно  тъй като от 1 март в страната се увеличава ДДС от 15 на 17%, което неизбежно ще доведе до по-нататъшно увеличение на цената на горивото. Според статистиката на ЕС, средната цена на бензин 95   в Кипър през февруари 2010 г. е била 0.769 евро, а през февруари 2011 г. – 1.214 евро.

    Резкият скок на цените на бензина ще  повиши цената на електроенергията и стоките от първа необходимост. Това ще се отрази на растежа на инфлацията, която според последните официални данни, от декември 2011 г.е  4,2 процента. Тази цифра е значително по-висока от средния темп на инфлация в страните от ЕС, която достигна 2,7%.

    Министерството на търговията в края на миналата седмица излезе с изявление, в което отбелязва, че колебанията в стойността на горивата съответстват на динамиката, наблюдавана във всички страни-членки на ЕС, и следователно няма нужда да се въвежда таван на цените на бензина.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *