Броят на безработните във Франция скочи с 6.2 % за година

    Броят на безработните във Франция за една година (края на януари 2011 г. до края на януари 2012 г.) е нараснал с 6.2% до 2.86 милиона, според доклад, публикуван в петък, от Френския център по заетостта   (Pole emploi).

    Броят на безработните във Франция се увеличава за девети пореден месец. През януари броят на безработните се е увеличил с 13.4 хил. (+ 0.5%). Това са първа  категория  безработни  – хора, които се опитват да си намерят работа на трудовата борса, но в рамките един месец не са работили въобще. 
    Като цяло (включително други категории)  да си намерят работа чрез  Pole emploi се опитват   4,25 милиона души (с 5,5% повече, отколкото през януари 2011 г.).

    През януари с 0,6% е спадът в броя на безработните до 25-годишна възраст, но за година тази цифра се увеличава с 3.3%. Броят на безработните   на възраст 50 и повече години   през януари  също падна с 0.5%, но за годината този показател показва огромно нарастване – 15.2%. Броят на безработните хора на възраст от 25 до 49 години през януари   се е увеличил  с 1.1% (+ 4.2  от  януари 2011 г.).

    Безработицата е една от основните теми по време на предизборната кампания  във Франция. Френският президент Никола Саркози, през чието управление броят на безработните се   увеличи  с 850,000 души, постави  правото на труд в центъра на предизборната си програма. В случай на преизбиране  той обеща да проведе национален референдум по въпросите на безработицата, реформиране на образователната система за  безработните, за да направи така, че всички, които имат сила, здраве и желание да работят, да получат работа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *